O Muzeju Valpovštine

Muzej Valpovštine osnovalo je 1956. godine Društvo prijatelja starina Valpovo, a smješten je u valpovačkom dvorcu. Od početnih dviju, tijekom godina postav je Muzeja proširen na jedanaest prostorija. Zaljubljenici u povijest Valpovštine, većinom amateri, postavili su povijesnu, arheološku, lovačku, etnografsku, zoološko-geološku, vatrogasnu, zanatsku te zbirku zanatstva i umjetničkog obrta.

Redovita muzejsko-galerijska djelatnost odvijala se do 1991. godine, kada su eksponati, zbog obnove dvorca, a nedugo zatim i neposredne ratne opasnosti, pohranjeni u depoe. Rat i njegove posljedice usporili su obnovu dvorca i ponovno stavljanje Muzeja u funkciju.

Od siječnja 2006. godine ponovno je zaposlen kustos, a započela je i revizija muzejske građe. Taj obiman posao donio je nova, pomalo iznenađujuća, saznanja – popisano je više od 10 000 inventarnih jedinica. Unatoč velikom broju predmeta, najveći i najvrjedniji eksponat je, svakako, srednjovjekovno-barokna cjelina valpovačkog dvorca. (Stjepan Najman)

Muzej ima:

  • stalni postav
  • knjižnicu (dostupna javnosti; voditelj: Stjepan Vidaković)
  • Arhiv (voditelj: Stjepan Vidaković, dostupno stručnjacima)

Radno vrijeme za posjetitelje:
Ponedjeljak, Četvrtak: 16-19h
Utorak, Srijeda, Petak: 10-12h

* Za grupne posjete, mogućnost obilaska kompleksa dvorca uz stručno vodstvo.
Potrebna najava na 031/650-639 ili na mail adresu stjepan.vidakovic7@ustanova.valpovo.hr

Stručni djelatnici

Skip to content