MEĐUNARODNI DAN MUZEJA
20. svibnja, 2024

U petak, dana 17. svibnja 2024. godine Muzej Valpovštine je obilježio međunarodni dan Muzeja.

Ove godine smo u skladu s temom „Muzeji za edukaciju i istraživanje“ pripremili izložbu kustosice Hrvatskog školskog Muzeja, Štefke Batinić, koja se bavi istraživanjem dječjeg obrazovanja i školstva. Naziv izložbe nosi naziv “Bršljan i Smilje – krasno bilje“, koje je nekada krasilo imena dječjih naslovnica.

Izložbu je u dopodnevnim satima otvorio doktor povijesne znanosti, Dinko Župan, koji je rekao nešto više o izložbi, autorici i značaju same izložbe. Kroz svoj govor djeci je također približio značaj dječjih časopisa u prošlosti, odnosno u vremenu bez tehnologije. Nakon dr. sc. Župana, posjetiteljima se obratio ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti, Zvonko Barišić, koji je govorio o potencijalu baštinskih ustanova u pružanju sveobuhvatnog edukativnog iskustva s ciljem podizanja svijesti o važnosti osiguranja kvalitetnog obrazovanja.

Djelatnica Muzeja, Marta Đurković, u sklopu ovog događanja je održala pet kreativnih radnica „Moja naslovnica dječjeg časopisa“, na kojima su sudjelovala djeca od prvog do petog razreda Osnovne škole Matije Petra Katančića. Nakon uvodnog predavanja, razgovora i glavne, likovne aktivnosti, djeca su sa zanimanjem pogledala izložbu jer se savršeno nadovezala na sva ona znanja koja su usvojila na ovoj radionici.

Ovaj cijeli tjedan obilježavamo „Međunarodni dan Muzeja“ i nastavljamo sa kreativnim radionicama, a izložba „Bršljan i Smilje – krasno bilje“ otvorena je sve do kraja lipnja.

Skip to content