19. NOĆ MUZEJA – 26. 1. 2024. U MUZEJU VALPOVŠTINE
23. siječnja, 2024

Ovogodišnja, devetnaesta po redu manifestacija Noć muzeja, održava se pod temom: „Muzeji i nova publika“. Temom se želi naglasiti važnu ulogu muzeja za zajednicu, posebno u kontekstu razvoja nove publike, novih programa te razvoja muzeja kao institucija.

Tema je odgovarajuća u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo. Traženje muzejskih stručnjaka za adekvatnim programima, modelima suradnje i prezentacije sadržaja u kojima će različiti segmenti publike zadovoljiti svoje potrebe, nakon različitih kriza koje su prošle ili kojima svjedočimo, klimatskih promjena, održivog i uravnoteženog razvoja, te različitih izazova i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom s druge strane.

Kao i dostadašnjih godina i Muzej Valpovštine će se uključiti u ovu manifestaciju prigodnim programom. Tako će publika ove godine moći pogledati stalnu izložbu o valpovačkim vlastelinima, geološku izložbu, izložbu 107. brigade te novootvorenu likovnu izložbu „Hrvatska moderna iz fundusa Muzeja Valpovštine“. Osim izložbenog programa za najmlađe će biti organizirane dvije radionice. Jednu će održati Marta Đurković dok će drugu voditi akademska slikarica Slobodanka Griva Šokac. Za zaljubljenike u povijest i zainteresirane za nova saznanja o najstarijim valpovačkim obiteljima, gospodin Zdravko Birovljević održat će predavanje pod nazivom „Valpovačke obitelji (prezimena) u 18. stoljeću – predavanje, razgovor, radionica“, na kojoj će se prezentirati saznanja o njihovoj pojavi, razvoju i prošlosti. Stjepan Vidaković će kroz dva stručna vodstva zainteresirane za povijest valpovačkih vlastelina provesti po stalnoj izložbi tako da će sudionici uz dosadašnja saznanja o valpovačkim vlastelinima moći saznati još pokoju neotkrivenu priču.

Sudjelovanje na svim događanjima u sklopu manifestacije je besplatno. Muzej je otvoren za posjetitelje od 18:00 do 23:00 sati.

PROGRAM ZA NOĆ MUZEJA U MUZEJU VALPOVŠTINE 26. 1. 2024.
18:00 sati – Radionica “Mali arheolozi” (Marta Đurković)
18:00 sati – Likovna radionica za djecu i mlade (Slobodanka Griva Šokac, Davor Šokac)
18:00 sati – Virtualna izložba Atelier Griva „Zima“
18:30 sati – Stručno vodstvo po stalnoj izložbi „Valpovački vlastelini Prandau – Normann – polazak iz dvorišta dvorca (Stjepan Vidaković)
19:30 sati – Predavanje: „Valpovačke obitelji (prezimena) u 18. stoljeću – predavanje, razgovor, radionica“ (Zdravko Birovljević)
21:00 sati – Stručno vodstvo po stalnoj izložbi „Valpovački vlastelini Prandau – Normann – polazak iz dvorišta dvorca (Stjepan Vidaković)

Skip to content