OTVORENA IZLOŽBA „BAL UMJETNOSTI – POVIJESNE HALJINE OD PAPIRA“
19. svibnja, 2023

Jučer je u Muzeju Valpovštine u dvorskoj kapelici Svetog Trojstva otvorena autorska izložba umjetnice Darije Prša „Bal umjetnosti – Povijesne haljine od papira“ u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Za vrijeme programa otvorenja izložbe publici su se obratili ravnatelj Ustanove za kulturne djelanosti „Ante Evetović Mirljub“ Zvonko Barišić, autorica izložbe te Jakov Lučenčić, univ. bacc. art. Nakon uvodne pozdravne riječi ravnatelja publici se svojim izlaganjem obratio Jakov Lučenčić sa osvrtom na umjetničin rad i postav izložbe. Potom se publici obratila autorica izloženih radova i postava izložbe te je opisala motivaciju prilikom stvaranja svojim djela kao i proces njihovog nastanka. Program otvorenja zaključio je ravnatelj Ustanove nakon čega su zainteresirani posjetitelj svoje dojmove o izložbi mogli podijeliti s autoricom. Za posjetitelje je organizirana i zakuska. Izložbu se u dvorskoj kapelici može pogledati do 15. lipnja u vrijeme kad je muzej otvorena za posjetitelje: ponedjeljkom i četvrtkom od 16:00 do 19:00 te utorkom, srijedom i petkom od 10:00 do 12:00. Kao zaključi prilog jučerašnjeg otvorenja izložbe prenosimo autorski tekst Jakova Lučenčića s otvorenja izložbe:

„Umjetnost je cjelovita atomizirana forma koja ne traži za samu sebe ikakvo obrazloženje pomoću riječi jer su one u samoj svojoj srži ograničene svojim zadanim konstrukcijama, već traži način ili kanal na koji će biti izražena putem stapanja zanatstva i nadahnuća svoga kreatora. Ona je ta koja doziva svoje postojanje prizivanjem iznenadnog nadahnuća koje otvara nesaglediv put mogućnosti ostvarenja umjetnika pružajući mu način za izražavanjem vizije koja ga očarava i čini živim. Povijesne  haljine od papira rezultat su toga nadahnuća koje počiva na modi i dizajnu prethodnih povijesnih razdoblja koje su svojom elegancijom, gracioznošću i bogatstvom ostavile neizbrisiv trag na području društvenih kretanja i kulturnog obogaćivanja. Put njihovog uprizorenja u cijelosti se oslanja na papir koji kao materijal zbog svoje podatne prirode omogućava slobodu kreativnog izražavanja, dizajniranja i oblikovanja s čime osigurava savršene uvjete za svoju manipulaciju pri izvršavanju jasno definirane vizije. Također, papir simbolizira  i mjesto okupljanja onoga što je zaboravljeno i fragmentirano preuzimajući tako ulogu zaštitnika pamćenja prošlih oblika i obrazaca prošlosti s čime nam otvara portal ponovno oživljavanje povijesti.

Ova izložba povijesnih haljina od papira je odraz umjetnosti koji poziva svoje promatrače da odvoje vrijeme za razmišljanje o prošlosti radi jasnijeg razumijevanja sadašnjosti i premise toga da nikada ništa ne umire, već se sve u svom vlastitom evolucijskom ciklusu  reciklira i reproducira s drugim pogledom unutar drugačijeg svjetonazora.

Autorica izložbe Bal Umjetnosti – Povijesne haljine od papira je umjetnica Darija Prša njezin se put razgranao na različita poglavlja  umjetničkog djelovanja kojega se može podijeliti na dvije temeljne kategorije, a to su radovi pješčanih mitoloških skulptura na rijeci Dravi koje je zavoljela upravo zbog elementa njihove prolaznosti i bilježenja njihovog postojanja trenutkom fotografije i zatim povijesne haljine od papira koje su kroz isijavanje ljepote, elegancije i krhkosti poveznica u stvaranju ove umjetnice. Sve ono što ne podnosi dodire traži maksimalnu koncentraciju i umijeće  kako bi pokazalo formu koja je zabilježena u trenutku stvaranja, sve poslije je prolaznost na tragu novih dimenzija.

Haljine iziskuju znanje i vještinu da bi prenijele svileni trag najfinijih materijala u formi papira, papira običnih natron papira i pigmenata koji svojom jednostavnošću traže maksimalan napor i umijeće da zablistaju u najbogatijim i najljepšim formama bogatstva i sjaja vremena u kojemu su zabilježene kao znaci moći i prestiža. Haljine su uzorci originalnih plemićkih haljina od renesanse do viktorijanskog doba. U svijetu vrlo malo umjetnika bavi se ovom temom zato je  izložba ujedno specifična i originalna jer pruža ono što u svijetu već ima svoju kategoriju vrijednosti.“

Autor fotografija: Darko Jančikić

Skip to content