MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 18. 5. 2023. U MUZEJU VALPOVŠTINE / IZLOŽBA „BAL UMJETNOSTI – HALJINE OD PAPIRA“ (autorica: Darija Prša)
15. svibnja, 2023

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja održava se pod geslom „Muzeji, održivost i dobrobit“. Namjera je kroz muzejske programe u muzejima potaknuti posjetitelje na promišljanja o okolišnim i društvenim krizama koje su aktualne u današnjem vremenu te ukazati na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinaca i zajednice na pozitivne promjene.

Tragom tih smjernica Muzej Valpovštine je za naše posjetitelje odlučio postaviti izložbu radova afirmirane umjetnice Darije Prša u vidu haljina načinjenih od papira. Jedna od rijetkih umjetnica na našem prostoru koja stvara u ovoj tehnici izlaže deset haljina koje prikazuju kulturu ženskog odijevanja u razdobljima 17., 18. i dijela 19. stoljeća. Ova jedinstvena izložba publici će predočiti kulturu odijevanja dvorskih dama i članica plemićkih obitelji iz razdoblja baroka što korespondira i s vremenom kada su članovi plemićke obitelji Hilleprand von Prandau boravili u valpovačkom dvorcu tako da će zainteresiranoj publici predočiti još jedan dio svakodnevice ove plemićke obitelji. S obzirom da se ovogodišnji Međunarodni dan muzeja odvija pod geslom „Muzeji, održivost i dobrobit“ a da su eksponati načinjeni od papira, materijala često povezanog s recikliranjem i kružnim i održivim gospodarenjem sirovina, izložbom se želi potaknuti posjetitelje i na promišljanje ekološkim temama koje su danas više nego aktualne. Otvorenje izložbe je u 18:00 sati u dvorskoj kapeli.

Skip to content