MATIJAFEST – festival znanja i igre 26. – 27. SVIBNJA 2023. / Edukacijsko-interpretacijski centar Matija Petar Katančić / Trg kralja Tomislava, Valpovo
15. svibnja, 2023

Dana 26. i 27. svibnja 2023. godine na Trgu kralja Tomislava ispred novouređenog Edukacijsko – informacijskog  centra Matije Petra Katančića održat će se dječji festival znanja i igre organiziran u sklopu projekta Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Kataničića pod nazivom „Matija fest“.

U petak 26. svibnja Dječje gradsko vijeće Grada Valpova će otvoriti događaj kratkim govorom o Matiji Petru Katančiću i interpretacijom ulomka njegove pjesme o Valpovu „Rod Katančić“. Nakon kratkog uvoda djeca će moći sudjelovati na kreativnoj radionici i prezentaciji 3D printanja i isprintati valpovački dvorac. Od 10:15 sati moći ćete pogledati izložbu fotografija Fotokluba Valpovo. U 10:30 sati djeca će imati priliku otputovati u davnu prošlost grada Valpova s katančićevim vremeplovom.  U isto vrijeme će započeti dvije likovne radionice. Na jednoj će djeca imati priliku naučiti slikati kredom u boji, dok će se na drugoj preko razglednica iz 19. i 20. stoljeća moći upoznati s gradom Valpovom u prošlosti. S obzirom na to da je naš Matija Petar Katančić bio začetnik moderne arheologije, za kraj je pripremljena arheološka radionica, na kojoj će se djeca upoznati s arheološkim predmetima iz Muzeja Valpovštine te će imati priliku izrađivati iste od gline.

U subotu 27. svibnja u 10:00 sati će se održati OTVORENJE PRVE SUVENIRNICE GRADA VALPOVA, koja je smještena u Edukacijsko – interpretacijskom centru!

Taj dan će se također održati bogat program i različite dječje radionice. Tako će djeca imati priliku pogledati kratak dječji igrokaz napravljen prema ulomku Katančićeve pjesme „O kozama koje su Valpovčani protjerali“ te će pokušati spasiti koze od protjerivanja. Nakon kratkog igrokaza djeca će moći pogledati kako su prije kovači kovali novac u „Katančićevoj kovnici novca“. Od 11:15 sati djeca će ponovno moći sudjelovati na likovnim i arheološkim radionicama.

PROGRAM:

  1. svibnja (petak)

09:15 Otvaranje Matijafesta

09:30 „Isprintaj valpovački dvorac“, radionica 3D printanja

10:15 Otvaranje izložbe Fotokluba Valpovo

10:30 „Putuj s Katančićevim vremeplovom“, VR aplikacija

10:30 Likovna radionica, tehnika crtanja kredom u boji

10:30 Likovna radionica: „Pozdrav iz Valpova“, Prezentacija i oslikavanje starih razglednica Valpova

11:30 Arheološka radionica: Prezentacija arheoloških predmeta iz Muzeja Valpovštine

  1. svibnja (subota)

10:00 OTVORENJE SUVENIRNICE GRADA VALPOVA!

10:15 Kratak govor o Matiji Petru Katančiću

10:30 „Spasi koze od protjerivanja“ – Igrokaz za djecu prema Katančićevoj pjesmi

10:45 Katančićeva kovnica novca

11:15 Likovna radionica, tehnika crtanja kredom u boji

11:15 „Putuj s Katančićevim vremeplovom“, VR aplikacija

12:00 Arheološka radionica: Prezentacija arheoloških predmeta iz Muzeja Valpovštine

Organizatori i partneri: Grad Valpovo, Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo, Turistička zajednica Grada Valpova, Dječje gradsko vijeće grada Valpova, Društvo „Naša djeca“ Grada Valpova

 

Skip to content