NOĆ MUZEJ 2023. GODINE U MUZEJU VALPOVŠTINE
25. siječnja, 2023

U 2023. godini Muzej Valpovštine će posjetiteljima ponuditi mogućnost razgledavanja stalne izložbe “Ostavština valpovačkih vlastelina” i novootvorene izožbe “Darko Sutarić – otac Valpovke”. Posjetitelji će moći pogledati i tematsku izložbu geoloških uzoraka prikupljenih na području Slavonije doniranih Muzeju Valpovštine od strane tvrtke INA d.d te izložbu fotografija koja prikazuje ratni put valpovačke 107. brigade. U sklopu manifestacije biti će organizirano i predavanje o Darku Sutariću u prostorijama dvorske kapele dok će akademski slikari Slobodanka Griva Šokac i Davor Šokac voditi likovnu radionicu za najmlađe posjetitelje. Na facebook stranici Muzeja Valpovštine biti će objavljena i virtualna izložba „Muzeji su važni“ Slobodanke Grive Šokac. Radujemo se vašem dolasku!

Program

  1. Stalna izložba „Ostavština plemićkih obitelji Prandau i Normann 18:00 – 01:00 sati

Izložba “Ostavština plemićkih obitelji Prandau i Normann” predstavlja stalnu izložbu Muzeja Valpovštine na kojoj se posjetitelji mogu upoznati s predmetima iz svakodnevnog života dvije valpovačke vlastelinske obitelji koje su od 1721. do 1945. godine upravljale valpovačkim dvorcem i vlastelinstvom.

  1. Izložba „Darko Sutarić – otac Valpovo“ 18:00 – 01:00 sati

Izložba “Darko Sutarić – otac Valpovke“ je nova izložba Muzeja Valpovštine otvorena krajem 2022. godine. Izložba donosi prikaz životnog i profesionalnog puta Darka Sutarića, utemeljitelja Tvornice stočne hrane „Valpovka“ i njenom dugogodišnjem direktoru. Prikazuje povijesne i društvene okolnosti koje su dovele do nastanka jednog od najprepoznatljivijih brendova Valpova, stočne hrane „Valpovka“ te načina kako je do njenog nastanka došlo.

  1. Izložba „Geološka zbirka“ 18:00 – 01:00 sati

Izložba Geološka zbirka predstavlja uzorke tla s prostora Slavonije koji su iskopani uslijed traganja za naftom i zemnim plinom. Izložba nas vodi u davnu geološku prošlost našeg planeta te nam donosi priču postanka tla na kojemu se i danas nalazimo.

  1. Izložba „107. brigada“ 18:00 – 01:00 sati

Izložba „107. brigada“ je izložba fotografija pripadnika 107. valpovačke brigade nastalih za vrijeme Domovinskog rata. Uz fotografije posjetitelji mogu vidjeti i priznanja koje je brigada temeljem svog ratnog puta zaslužila.

  1. Predavanje „Darko Sutarić – otac Valpovke“ 19:00 – 19:45 sati

Predavanje o Darku Sutariću održat će se u prostorijama dvorske kapele. Predavanje se nadovezuje na nedavno otvorenu izložbu u Muzeju Valpovštine koja prikazuje životni put ovog poznatog Valpovčanina. Na predavanju će biti prezentirana prikupljena nova saznanja o ovom uglednom Valpovčaninu te njegov doprinos cjelokupnom razvoju valpovačkog kraja.

  1. Likovna igraonica 18:00 – 22:00 sati

Likovna radionica pod vodstvom akademskih slikaraSlobodanke Grive Šokac i Davora Šokca namijenjena je najmlađim posjetiteljima muzeja koji će kroz likovne radove na novi i zanimljiv način dodatno obogatiti znanje iz povijesti Valpova i valpovačkog dvorca.

  1. Virtualna izložba „Muzeji su važni“ 18:00 sati

Autorica izložbe Slobodanka Griva Šokac priredila je vizualne materijale nastale za vrijeme njene suradnje na različitim projektima s djelatnicima Muzeja Valpovštine koji će biti prezentirani na virtualnoj izložbi objavljenoj na facebook stranicama Muzeja Valpovštine.

Skip to content