KONCERT „Y&Y DUO„
3. listopada, 2022

Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo Vam donosi:

KONCERT:

„ Y&Y DUO „

Dani Bošnjak, flauta

Terezija Cukrov, klavir

 

Vrijeme: Subota, 08. listopada 2022. godine u 19:30 sati

Mjesto: Kapela Sv. Trojstva dvorca Prandau-Normann, Valpovo

ULAZ: SLOBODAN!

PROGRAM:

J. S. Bach: Sonata u h molu BWV 1030

Andante

Largo e dolce

Presto

 

P. Hindemith: Sonata za flautu

Heiter bewegt

Sehr langsam – Im Zeitmaß –

Sehr lebhaft

Marsch

 

Šimun Matišić (1997): Sonata za flautu i klavir

*Koncert se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

BIOGRAFIJA:

Y&Y duo profesionalno djeluje od 2011. godine. Publici su se predstavili inovativnim programom i različitim instrumentima, a glazbenim krugovima ostaju zapamćeni po ciklusu koncerata „Glazba može promijeniti svijet“ uživo iz „Studia 5“, koji su vlastitim sredstvima pokrenuli i emitirali iz tadašnjeg prostora za rad u Hrvatskom glazbenom zavodu. Ciklus sadrži 50 koncerata i uključuje preko 50 domaćih umjetnika.

Svestrani Dani Bošnjak jedan je od najtraženijih hrvatskih flautista. Kao solist, član raznih komornih sastava (Zagrebački puhački ansambl, Cantus ansambl, Accoustic project, Camerata Garestin, Ex Arte, trio Karamazov, Milošev, Bošnjak, Harlequin Art Collective) i dugogodišnji član Zagrebačke filharmonije nastupio je na pet kontinenata, od Musikvereina u Beču, Concertgebouwa u Amsterdamu do Glenn Gould studia u Torontu i Suntory Halla u Tokiju.

Flautu je počeo učiti sa sedam godina kod prof. Kondresa, u čijoj je klasi kasnije diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bogat repertoar seže od rane glazbe koju izvodi na povijesnim instrumentima, do skladbi suvremenih autora, uključujući i jazz improvizacije.

Posvećena su mu brojna djela hrvatskih skladatelja od kojih se neka nalaze na nosačima zvuka „Canto Peregrino“ (2014) i  Fabliau (2021) u izdanju Cantusa.

Dani Bošnjak svira na flautama Alfred Verhoef.

Tereziju Cukrov prestižni je New York Times ocijenio pijanisticom “impresivne snage i samopouzdanja”. Kao solist i komorni glazbenik nastupila je u Europi, Americi i Aziji. Debitirala je solističkim recitalom u Carnegie Hallu 2008. godine, sudjelovala je u projektu za preparirani klavir u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, a predstavila se i recitalom na toy pianu na Zagrebačkom biennalu (2015). Održala je pijanističke seminare u Hrvatskoj, SAD-u i Hong Kongu, a predavanja s temom “elementi folklora u pijanističkoj literaturi hrvatskih kompozitora” na Sveučilištima u Sloveniji, Srbiji, Rusiji i Gruziji.

 Nakon studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavala se u Bergamu i Parizu, magistrirala na Mannes College of Music u New Yorku i doktorirala na Univerzitetu Rutgers u New Brunswicku, SAD.

2021. godine, u sklopu projekta “ABC Mozart”, podržanog od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, izvela je 6 Mozartovih sonata na klavirima iz različitih razdoblja, između ostalog i na povijesnom fortepianu Rosenberger, 1810. iz fundusa Gradskog muzeja u Varaždinu.U siječnju 2022. recitalom na povijesnom instrumentu Bosendorfer, 1850. otvorila je Baštinski ciklus Hrvatskog doma u Splitu, a već u veljači inaugurirala fortepiano Nanette Streicher (r. Stein), 1819. iz fundusa Gradskog muzeja u Korčuli. U sklopu ovogodišnjeg projekta “Ludwig & Franz” na povijesnim je instrumentima izvela djela L.van Beethovena i F. Schuberta.

U suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem u Poreču, započinje i ciklus “otvorenih proba” u Kazališnoj dvorani Učilišta, dok u Varaždinskom muzeju na povijesnom instrument otvara ciklus glazbenih srijeda u muzeju.

Redovito nastupa sa vodećim hrvatskim glazbenicima.

Skip to content