Zagrebački komorni orkestar u Župnoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM u Valpovu
14. rujna, 2021

U subotu 25. rujna 2021. godine u Valpovu u organizaciji Ustanove za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo gostuje jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih hrvatskih orkestara u zemlji i inozemstvu. Riječ je o Zagrebačkom komornom orkestru sa solistima koji će u Župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije s početkom u 19:30 sati održati koncert za valpovačku publiku.

Kroz međunarodni Festival Musica Maxima te brojne koncerte i gostovanja, Zagrebački komorni orkestar sa svojim prijateljima glazbenicima iz cijelog svijeta pokušava dodatno potaknuti ljubav prema klasičnoj glazbi. Zagrebački violinisti, Mladen Dervenkar i Marko Mađarić, okupili su 2004. petnaest mladih vrhunski obrazovanih gudača s Muzičke akademije u Zagrebu i nanovo pokrenuli Zagrebački komorni orkestar koji je Rudolf Matz okupio još davne 1937. godine s idejom da nastave tradiciju zagrebačke violinističke škole.

Kvalitetu dosadašnjeg djelovanja ZKO-a prepoznata je u suradnji sa solistima poput Maxima Fedotova, „Ruski paganini“ kako ga je nazvao Frankfurter Rundschau, „Narodni umjetnik“ 2002., dobitnik mnogobrojnih nagrada na međunarodnim violinističkim natjecanjima (tokijskom i moskovskom nazvana po Čajkovskom i ženevskom nazvano po Paganiniju); Monike Leskovar, pobjednice prestižnog Čajkovski natjecanja za mlade u Japanu 1995.; Galine Petrove, ruska „Narodna umjetnica“ 2001.; Francoisa Weigela, usavršavao se u klasi Olivier Messiaena, a BBC ga je opisao kao glazbenika rijetko viđene tehničke i muzikalne sigurnosti, i drugih. Orkestru su značajno doprinijeli i dosadašnji voditelji Diane Pascal, Tonko Ninić i Orest Shourgot. Posebnu važnost za ZKO ima i trajna suradnja i prijateljstvo s ruskim virtuozom Maximom Fedotovim, koji je od samog početka djelovanja orkestra počasni voditelj, a od 2009. godine i umjetnički direktor međunarodnog festivala Musica Maxima u organizaciji Zagrebačkog komornog orkestra.

Za valpovačku publiku Zagrebački komorni orkestar sa solistima izvest će djela: W. A. Mozarta, J. Stamitza, B. Bartoka, J. Haydna, D. Šoštakoviča i L. Sorkočevića.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Prilikom koncerta obavezno je pridržavati se propisanih protuepidemioliških mjera.

Skip to content