Zbirka građanskog života
4. listopada, 2020
VRSTA ZBIRKE ambijentalna, arhivska, biografska, dokumentarna, povijesna, tehnička
VODITELJ Stjepan Vidaković
BROJ PREDMETA 3802
VRSTA GRAĐE uporabni predmeti; dokumenti; plakati
TERITORIJ Valpovo; Valpovština
VREMENSKO RAZDOBLJE 19.st.; 20.st.
MATERIJAL drvo; papir; keramika

Građa Zbirke građanskog života opisuje i dokumentira razvoj i način života valpovačkog građanstva. Zbirka sadrži građu značajnih Valpovčana, obitelji, udruga, ustanova, razvoja sporta, školstva, zanatstva i građanskih društava.

Građa Zbirke građanskog života obuhvaća školstvo, građanske udruge, sport, vjerski život i uporabne predmete u domaćinstvu, ukrasne predmete u građanskim kućama, dopisnice i razglednice, poneku fotografiju i službene dokumente poput dopisa i osobnih dokumenata, ali i službenu dokumentaciju. U Zbirci se nalaze predmeti iz razdoblja prije 2. svjetskog rata, kao i one iz socijalizma. Devedeset posto njih papirna je građa, a preostalih desetak posto uporabni su predmeti u obrtništvu i kućanstvu.
Zbirka obuhvaća građanski život Valpova u približno stogodišnjem razdoblju, od kraja 19. st. do približno 80-ih godina 20. st. Posebnost je Zbirke što sadrži i predmete koji izlaze iz uporabe i čuvaju se za prikaz budućoj generaciji. Posebno je zanimljiv predmet Knjiga obrtnika s kraja 19. st. koja navodi čak 33 zanimanja od kojih su danas neka potpuno nepoznata, a neka izumrla. Vrijedan je inventar Ljekarne Desaty koju je vodila ta obitelj kroz 3 generacije. Uz predmete iz ljekarne tu je i privatna ostavština zadnje generacije obitelji koja je živjela u Valpovu sred.20.st. (prvi radioaparat koji je pripadao obitelji, počasna sablja jednoga pripadnika obitelji iz 1918.g., ali i mnogobrojni dopisi i dokumenti poslije 2.svjetskog rata). Zbirka sadrži i više stotina sakralnih sličica kao zasebnu cjelinu o vjerskome životu od kraja 19. st. do 80-ih godina 20. st.

Skip to content